Wordpress

Wordpressrelaterade frågor och svar

Frågor
    Vad är wordpress?

WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för privatperson som företag. WordPress är gratis och ovärderligt på en och samma gång och kan lätt installeras via Bineros One-Click-Installer som ingår i både vårat privat och företagspaket.

Visa
    Hur installerar jag ett tema till Wordpress?

Ett tema kan du installera på flera olika sätt:

Metod 1)

• Logga in på din wordpress administration och gå till "utseende"
    • Tryck på lägg till tema och bläddra runt tills du hittar något du gillar
    • Aktivera temat från "Byt tema" som också ligger under utseende

Metod 2)

• Hitta ett tema du gillar på t.ex. Wordpress.org
    • Ladda upp det via FTP till mappen som heter themes under wp-content
    • Aktivera sedan temat inne i din wordpress administration.

Visa
    Wordpress ber om mina FTP-uppgifter när jag försöker uppdatera eller installera.

Lägg till följande rader i din wp-config.php fil (på valfri plats) så kommer det bli betydligt angenämare i framtiden:

define( 'FS_METHOD', 'direct' );
    define( 'FS_CHMOD_DIR', 0755 );
    define( 'FS_CHMOD_FILE', 0644 );

Visa
    Efter en uppdatering så säger Wordpress att jag inte har tillräcklig behöriget, vad beror detta på?

Detta händer när man uppgraderat till WordPress 3.0.x från tidigare versioner då dem lagt till en ny säkerhetsfunktion i systemet.

Det fixar du så här:

Visa
    Wordpress säger "Otillgänglig temporärt pga planerat underhållsarbete. Titta tillbaka om någon minut."

Detta kan hända när man uppgraderat saker eller råkat hamna i maintenance/underhållsläge av någon anledning.

Det fixar du så här:

Ta bort filen .maintenance som ligger i wordpressrot. Oftast i public_html/.

Visa
    Hur installerar jag ett tillägg / plugin?

Ett tillägg kan du installera på flera olika sätt:

Metod 1)

• Logga in på din wordpress administration och gå till "Tillägg"
    • Tryck på lägg till nytt och bläddra runt tills du hittar vad du söker
    • Aktivera temat från "Tillägg" som också ligger under utseende

Metod 2)

• Hitta det tillägg du söker på t.ex. Wordpress.org
    • Ladda upp det via FTP till mappen som heter plugins under wp-content
    • Aktivera sedan tillägget inne i din wordpress administration.
    Visa
    Kan jag importera en bloggspot/blogger-sida till en wordpress jag har hos er?

Med hjälp av blogger / bloggspots export-funktion så är det möjligt att importera din gamla blogg till wordpress, du behöver då installera ett plugin som heter "Blogger import" som hjälper dig med hur du ska göra.

Visa
    Hur byter jag språk på min wordpressinstallation?

Att byta språk på wordpress kräver tre saker.

1. En FTP-klient
    2. Språkfil
    3. en ändring i filen wp-config.php

Börja med att välja, ladda ner och installera en FTP-klient (det finns många varianter, både gratis och kommersiella). Du kopplar din FTP-klient till din webbplats så här

Sen är det dags att hitta din språkfil. Det gör du här: [LÄNK]

Så om du vill ha svenska ska du ladda ner filen som heter sv_SE.mo och lägga i mappen wp-content/languages (mappen wp-content är en undermapp till mappen public_html och mappen languages måste du själv skapa).

När det är gjort går du till mappen public_html (den ligger direkt under mappen med samma namn som din webbplats i FTP-klienten).

I mappen public_html letar du upp och öppnar filen wp-config.php. Ändra raden som heter define ('WPLANG', ''); till define ('WPLANG', 'sv_SE');

Sen är språkbytet klart.

Visa